onsdag den 29. juni 2011

Lidt af hvert...

Siden sidst er der jo sket lidt af hvert…
Det har været Grønlands nationaldag (21.juni), som for grønlænderne er en vigtig helligdag. Desværre var der ikke noget til at indikere dette på sømandshjemmet, men til gengæld blev det fejret i byen med bl.a. affyring af kanoner.
Endnu engang havde Paul vagt på det ”forkerte” tidspunkt, så jeg tøffede rundt, så Paul kunne se begivenhederne på kameraet. Selve affyringen af den første kanon blev dog kun et billede ned i jorden, da det var lidt for højt til at holde kameraet lige J. Men jeg har til gengæld fået en lille film af de to andre kanoner.

Desuden var der i dagens anledning gudstjeneste i kirken og taler i sportshallen samt kaffemik rundt omkring i byen.
Et par dage efter var det jo Sankt Hans, som vi havde besluttet skulle fejres på sømandshjemmet. Det har der ellers ikke været i byen i mange år, så det var lidt spændende, om der ville komme nogen. Jeg havde forberedt mig på, at jeg nok kun kom til at holde båltale for os selv fra sømandshjemmet. Men det blev et stort tilløbsstykke, så det var rigtig fedt.

Paul og jeg havde samlet lyng forinden, som Paul havde fyldt heksen og bålet med, så det duftede dejligt ved afbrændingen. Paul og Jakob havde bygget et rigtig godt bål. Og som prikken over i’et havde heksen et par heksehyl i lommerne, så det var jo super.

Dagen efter sagde vi farvel til Dan og Gudrun (parret fra missionshuset), da de skulle rejse til Danmark på ferie og først kommer tilbage, når vi er rejst. Vi holdt afsked ved at lave frokost til dem. Så de fik lov til at smage vores tidligere fangst af ammasætter. De ventede, indtil de havde spist godt af fiskene, med at indrømme, at de ellers normalt ikke var så meget til ammasætter. Men dem, vi havde lavet, kunne de gode lide, sagde de i hvert fald… J


Vi har desuden haft endnu et par meget fantastiske sejlture med Helene, hvor vi hver gang har været velsignet med fantastiske hval-syn.
Vi har været ude igen på tur med Helene, hvor der var en hval, som blev ved med at springe op i luften og klaske ned i vandet igen, så der stod kæmpe bølgesprøjt omkring den. Det var også noget af et syn! Vi skulle ellers bare på en lille tur ud at hente lidt frisk kildevand fra en nabo ø.


Vi nyder naturen, når vi kan. Det ser ud til, det endelig er blevet sommer og at Grønland er ved at blive grøn.


mandag den 20. juni 2011

"fri"weekend

Så har vi lige haft fri-weekend. Denne ”weekend” blev dog lettere forkortet for Paul, der efter at have fået fri omkring halv ti fredag aften lige skulle have nattelefonen. Så han gik desværre glip af året ”midnatssol- maraton”, som bliver afholdt rundt i byerne på Grønland. Derfor var der selvfølgelig også stillet frem til fest i Aasiaat, hvor løbet blev skudt af klokken 21.00. Der var desuden en kendt grønlandsk musiker, som havde fået sponsoreret et (økonomi;)værelse af sømandshjemmet. Så han spillede op på gaden og tiltrak mange glade dansere. Det var et stort tilløbsstykke for byens borgere, men der var vist en hel del flere tilskuere end deltagere i løbet J. Jeg var af sted med Betina og Anders (sømandshjemmets lille maskot) og Jakob (den tredje assistent) kom også til. Efter knap to timer måtte jeg dog krybe hjem i varmen på sømandshjemmet. Dette var desværre for sent til at undgå en større forkølelse, som jeg så prøver at slippe af med nu. Til gengæld kunne jeg senere sove trygt og nyde at have fri, mens Paul måtte tage telefonen flere gange i løbet af natten. (Hvis det var et problem for ham, kunne han jo bare skrive til hovedkontoret i DK og bede om at få nogle flere ansatte – havde jeg fået den besked, tror jeg nu nok, der hurtigt var skrevet en mail :)
Selvom næsten dryppede konstant lørdag og Paul ikke havde fået meget nattesøvn, havde vi en rigtig go og oplevelsesrig dag. Vi var nemlig forbi Jens og Helene for at aflevere en lånt sovepose. Og efter en kop kaffe blev vi inviteret med ud at sejle for at fange ammasætter. Det hverken kunne eller ville vi sige nej til, så vi skyndte os hjem for at blive pakket godt ind til turen.
Vi sejlede ud til en anden ø, hvor der var fiske i stimevis, som kunne samles op fra kanten af øen.


Efter en succesfuld fangst og fyldte beholdere sejlede vi til en tredje ø, hvor vi lagde dem ud på lynget. Der skal de ligge og tørre et par dage, før vi skal tilbage og vende dem, så de også kan tørre på den anden side.

Efter arbejdet med at lægge amasætterne udover lyngen, samlede vi lyng til et lille bål, hvorover vi kogte en grydfuld af fiskene, som vi så spiste fra en klippesten. Skønt og meget klistret J

Så vendte vi jollen hjemover. Vi tog en lille omvej for at se en ny rute, hvilket vi blev meget glade for, da vi både så 3-4 hvaler, en sæl og massevis af terner. Så det var en fantastisk tur.

Søndag var ren afslapning. Vi havde en halv aftale med Henry (Gurli og Helges kammerat fra Thule) om at sejle, men det var for koldt, syntes han. Så i stedet dasede vi, så film og jeg døsede noget, da mit hoved var fyldt med snot. Vi havde dog en frisk afslutning på dagen ved at tage en aftentur ud at samle lyng i fjeldet. Det skal vi bruge til at lave en hekse-dukke af til Sankthans. Da vi alligevel var ved vores ”hval-spotter” sted, skulle vi selvfølgelig spejde udover havet og så fik vi set endnu en hval. Så det er ved at være en god vane.
Paul fik igen nattelefonen og måtte lukke nogle gæster ind sidst på aftenen, så det var dejligt for ham at have fri, inden han skulle op og lave morgenmad kl 6.

torsdag den 16. juni 2011

et glimt af hvaler ;)

Så får I lov til at se hvalerne (de sorte prikker i havet :)


 
Ovenstående foto er fra Aasiaat og nedenstående er fra sejlturen på vej til Diskoøen

tirsdag den 14. juni 2011

Ferietur

Så kom vi godt hjem fra en rigtig dejlig ferietur rundt i Diskobugten.

Inden vi tog af sted på ferie, nåede vi lige endnu en oplevelse.

Smokie (70er bandet med sangen om ”Alice” og ”Have you ever seen the rain”) skulle spille i Aasiaat, som jo er musikkens hjerte… Der havde dog været nogle problemer omkring bookning af hotellejligheder til dem, så i sidste øjeblik bliver jeg (på sømandshjemmets vegne selvfølgelig) kontaktet af en lettere panisk arrangør, der vil høre, hvor mange værelser vi har. Det er dog al for lidt, men jeg reserverer dem vi har til Smokie. Det synes vi jo alle på sømandshjemmet er rigtig sejt, at vi skal have nogle af bandmedlemmerne til at bo hos os. Men da dagen så kommer, tropper både lydmænd, musikere med videre op på sømandshjemmet og forventer, at de alle skal bo samme sted. Da dette jo af logistiske årsager ikke lige var muligt, var de ved at være klar til at flyve til en anden by. Dette ville jo være ærgerligt for byen, der trods alle de kendte kunstnere, som står i kø til at få lov til at spille, også gerne havde hørt Smokie spille i sportshallen. Efter arrangørens tårer, løfter og bønner lykkes det dog at skabe plads til hele bandet med slæng ved at Paul og jeg pakker alle vores ting og flytter ned i to af de hotellejligheder, som ikke var gode nok til Smokie. Det samme gør en gæst (han slipper dog for at pakkeJ). Martin flytter ind hos Jakob og så er der en rigtig rigtig glad og lettet arrangør. Det er jo dejligt at se. Især dejligt er det, at Paul og jeg samt gæsten får gratis billetter for at flytte væk fra sømandshjemmet. Så vi kom til en festlig koncert natten inden afrejse. Desuden kunne sømandshjemmet, så lige tjene min månedsløn ind ved at leje mit værelse ud mens jeg var på ferie. Smart ;)

Vi nåede også lige at overvære en flok konfirmander i nationaldragter i kirken inden vi skulle sejle. Da det dog virkede til at gudstjenesten aldrig fik ende, var vi nød til at gå før tid. Men der var alligevel et rend ud og ind af kirken, så vi virkede bare lokale ved at gå ud midt under det hele J

Sejlturen var helt fantastisk. Solen kom endelig frem, som vi skulle til at have ferie, så det var skønt. Desuden fik vi set en enkelt hval i havet på vej til Diskoøen, så det var rigtig fedt at opleve.






Endnu mere begejstret var Paul dog over at se et boom af ammasætter (fisk) ved strandkanten på Diskoøen. Der var så mange, at vi kunne samle dem op med hånden.




 

 

Fiskene var også gode som hundemad. Så de fik mere end rigeligt :)

Vores gæstfrie vært havde også indsamlet rigtig mange dagen før, så vi fik lov til at få dem til aftensmad. Det smagte rigtig godt – ligesom stegte ål.

Det var skønt at komme væk fra vores lille ø til en anden, hvor det virkede til, at der var mere sommer og liv. Der var dog stadig sne rundt omkring og smeltevand, så vi kunne ikke rigtig gå de planlagte ruter, men hyggede os godt alligevel.

Efter to overnatninger gik turen videre med færgen til Ilulissat. Det var også en vildt smuk tur, hvor vi fik lov til at sejle forbi isfjorden i midnatssolen.





 I Illulissat var der også skøn sommerferie-stemning med turister, cafeer og selvfølgelig vild flot natur. Vi boede på”strandvejen” hos den danske præst.



Han grillede hellefisk til os den sidste aften. Så vi blev godt forkælet af vores værter.



Nedenfor ses sollyset fra terassen kl 2 om natten:



I Illullissat gik vi bla. en meget flot tur langs isfjorden med en masse pauser indlagt på turen :)






Det var også en go tur hjem igen, hvor der endnu engang dukkede en hval op for lige at hilse. Det var dog ikke så meget, som vi havde håbet på.







Til gengæld kørte vi lige ud til lufthavnen i går for at spejde udover havet og mon vi så ikke ser to hvaler, som blev ved med at komme op af havet, dreje rundt og pruste luft ud. Det var så fedt. Så endte vi med at se hvalerne rigtig godt – nærmest i vores egen baghave (som Paul sagdeJ).


 Nu har vi ca. 5 uger tilbage. VI flyver hjem den 23.juli. I dag har vi lige sagt farvel til Martin, som har været assistent her i et år, så han kommer selvfølgelig til at mangle på sømandshjemmet. Men tiden kommer til at gå hurtigt, regner vi med, for nu er det endelig blevet sommer.
Sneen var stort set forsvundet mens vi havde været af sted på ferie, så nu er der ved at være fugleliv osv.

Der er også konstant lyst, når der ikke er skyer på himlen, så når man går i seng, virker det som højlys dag. Jeg må også have begge vinduer åbne for ikke at svede væk. Vi har jo omkring 5 grader!! J


søndag den 5. juni 2011

Inden vi smutter på ferie

Inden vi smutter på ferie, skal der da lige være et lille ”hej” på bloggen. Det er mest for at have lidt, som de 2gange forældre (og meget gerne flere;) kan sidde og have lidt søndags-hygge over J

Søndagen går med en forhåbentlig dejlig sejltur til Diskoøen (solen er kommet frem idag). Der bliver vi to overnatninger, hvorefter vi sejler videre til Ilulissat. Der har vi fået husly ved den danske præst, som vi mødte her i Aasiaat, så det bliver rigtig godt. Han var i et strålende humør, da vi endelig efter mange forsøg fik fat på ham. Han havde været fanget af askeskyen, men af en eller anden grund (som vi måske får opklaret på ferien), havde det været en fantastisk oplevelse. Han ville ikke lade det gå ham på, at tingene ikke gik som planlagt. Desuden var han meget taknemlig for, at ”teologien” (han valgte bevidst et neutralt ord, sagde han) også hjalp ham på det personlige plan til at have det godt. Så det var dejligt smittende med den positive indstilling. Det hjalp selvfølgelig også en hel del, at vi kunne bo hos ham – og at han ringede tilbage efter 5minutter om, at han også havde fundet overnatning til os på Diskoøen. Så det er jo så fornemt.

Forhåbentligt kommer der et blokindlæg med hvaler, når vi er kommet tilbage fra turen. Nogle af gæsterne har set hvaler ud af deres vinduer (men det er også de gæster, som har betalt ekstra for go udsigt;)

Jeg vil nu heller ikke klage (tværtimod) over min udsigt fra vinduet.


Ellers er vi her gået sommeren i møde med blæst og sne…  
Og med kaffemik selvfølgelig J



Der er jo heldigvis stadig mange gode hyggelige input i tilværelsen, men vi glæder os også til at forlade den lille bitte klippe ø J