torsdag den 28. april 2011

Påske

Vores fire fridage faldt i denne omgang i høj grad oven i påsken. Det var jo meget hyggeligt, men også lidt ustrategisk, da der alligevel næsten ikke var noget at lave, da sømandshjemmet var lukket fredag og søndag. Men vi hyggede os. Om søndagen var der påskefrokost med go mad, drikke og spil for os internet på sømandshjemmet (assistenter, bestyrerpar og det par, som er tilknyttet). Det var hyggeligt.
Jeg var oppe i folkekirken om formiddagen. Det var en meget stemningsfuld oplevelse, da kirken faktisk var lige så fuld, som den ville have været i DK til jul. Desuden var der flere, som i dagens anledning var dresset up i nationaldragter. Desværre forstod jeg ikke så meget andet end velsignelsen, som var på dansk og så fadervor (forstod er måske så meget sagt, men jeg kender jo efterhånden den bøn på dansk ret godt, så jeg kunne derudfra ”forstå” den på grønlandsk).
Jeg forstod dog hele prædikenen i missionshuset om torsdagen, da den var på dansk med tolkning til grønlandsk. Det var en super prædiken om nadverens betydning med mange geniale referencer tilbage til Gamle Testamente, en god struktur, godt indhold og til sidst en opsummering af de vigtigste pointer. Der var også mange rosende ord om prædikanten og talen bagefter. En dame fortalte mig i køkkenet, at hun ville ønske, hun kunne tale så godt. Og nu skal det så endelig afsløres, at det var Paul, som formåede at imponere kirkegængerene med sin velforberedte undervisning om nadveren i forbindelse med skærtorsdag J.
Om lørdagen tog Helene (som er den ene halvdel af det par, der er tilknyttet sømandshjemmet) alle, som kunne stå tidligt op (vi skulle allerede gå kl. 11;) med ud på en go og lang gåtur rundt om øen. Hun havde taske med the og kage med, så det blev også til en god pause undervejs. Desuden fik vi set, hvor man kan samle muslinger, så det bliver måske til en lille snack-indsamling senere. Det er også et af de eneste steder, hvor vandet ikke er frosset her omkring øen.
Fjorden rundt om øen har ellers ikke været frosset et par år, men det er så sket her ved forårets begyndelse. Derfor var Paul og jeg også en tur over på en naboø i vores lille ”påskeferie”. Derfra var der god udsigt udover vores lille by og ø. Vi fulgte et spor over isen, hvor der allerede havde gået mange, så det skulle være rimelig sikkert.


To dage efter var planen at gå til en anden ø, men da vi var i gang på vandringen over isen, blev vi stoppet af nogle råbende mennesker, da der var en smeltet rende, som ikke var så smart at krydse. Vi kunne dog gå ned på isen et andet sted og derfra krydse fjorden, men betænkelighederne over isens holdbarhed var nu for store, så i stedet udforskede vi en hidtil uset del af øen. Det blev også en lang tur, så vi var godt solbrændte i ansigterne, da vi kom hjem.

Her er ved at være ret solrigt og varmt. Nogle dage er temperaturen helt ”oppe” på kun minus 4 grader, så det er jo dejligt. Der er dog stadig lidt snevejr engang imellem, men vejene er i højgrad ved at være synlige og våde efter den smeltede sne.
Det er dog heldigvis stadig muligt at stå på ski, så det bliver også udnyttet engang imellem. Selvom faldteknikken stadig er fremragende, valgte jeg dog at tage skiene af på et tidspunkt, hvor jeg pludselig var på toppen af en temmelig stejl skrænt. På vej ned blev jeg ret glad for mit ikke så modige valg, da jeg ellers ville være udsat for et mindre flyvehop. Jeg ville dog være landet i en tyk snedrive, så faldet ville blive afbødet, men jeg ved ikke, om jeg ville kunne komme op igen…

Udover oplevelser i snelandskabet har vi fået set to sæsoner af Big Bang Theory, så jeg er nu blevet præsenteret for en del nye serier og må nok erklære mig som fan af konceptet J

I dag har vi så igen en fridag, så det er jo herligt. Efter middagsmaden skal vi lige på kaffevisit hos ægteparret, som står for missionshuset, så det bliver hyggeligt.

mandag den 18. april 2011

Ski

Nu har vi fået ski, så vi er nok gået foråret lidt anderledes i møde end jer i DK (og i de endnu sydligere dele af verden).

Jeg tror, jeg havde undervurderet langrend en smule, da det ikke er helt så let, som jeg først havde antaget. Det er derfor blevet til et par fald i sneen – især fordi dette er min eneste bremse-teknik ned ad bakker J.
Her er et rigtigt flot område i fjeldet, hvor man kan stå på langrend. Der er en skiklub i byen, som om lørdagen laver spor-ruter, som man kan følge. På den måde bliver det en del lettere. Dette varer dog kun indtil sporene er ødelagt og krydret med forhindringer i form af snedriver (heldigvis er disse forholdsvis bløde at vælte i).

Men det er rigtig skønt at have en aktiv aktivitet ”mere” at kunne lave. Så nu er badminton på standby, mens sneen stadig er her.
Byen er rigtig ved at ”blomstre op” (dog uden blomster) her i foråret, så der har både været besøg af den nationale theatergruppe og en jazzgruppe. Da det jo er svært at koordinere arrangementerne i sådan en livlig by, kom de uheldigvis til at være præcist på samme tidspunkt, så der kom ca. 30 gæster til hver arrangement… Paul og jeg havde valgt theaterstykket, som var Robinson Cruise. Det var humoristisk, men med en lidt pludselig og flad slutning, da der ikke var folk nok til rigtig at klappe, så skuespillerne blev ikke kaldt frem til buk og klap osv. Så det var lidt en mærkelig fornemmelse…
I anledning af påsken var der i går aftes påskekoncert i kirken. Det var der stor tilslutning til, så det var hyggeligt. Der var tre kor og byens guitarist, som tidligere har holdt koncert i kirken. Tidligere på dagen var vi med til dansksproget gudstjeneste, da kirken havde besøg af en dansk præst, som ellers holder til i Ilulissat. Det var dejligt med en gudstjeneste, hvor man kunne forstå det hele. Jeg synes også det var en rigtig god prædiken (Pauls første kommentar efter prædikenen var dog meget loyal, at hans fars prædiken til palmesøndag var bedre, så den glæder jeg mig til at læseJ).
Vi havde haft fornøjelsen af at hilse på præsten tidligere, hvor vi havde været på besøg hos et par, som er gode venner med sømandshjemmet (eller nærmere tilknyttet sømandshjemmet og gode venner med de ansatte derJ). Det var rigtig hyggeligt at blive inviteret ind i endnu et hjem, nyde ilden i pejsen, en lun æblekage og godt selvskab. Desuden er vi nu velkomne til at overnatte hos præsten i Ilulissat, så det er jo helt perfekt, da vi har planlagt en lille ”sommerferie” dertil efter et ophold på en nabo ø, hvor præsten også havde et overnatningstilbud til os J.
  Ellers har vi fået pyntet godt op til påske, da den store kasse med påskepynt blev fundet frem i går. Efter præstens mening var jeg lidt for diskret med pynten. Det kunne jeg selvfølgelig ikke have siddende på mig, så nu ligner vores spisesal et fastelavnsris (eller nærmere et påskeris).
Go påske 


tirsdag den 5. april 2011

Miniferie og pengehalløj

Så har vi for første gang haft fire fridage i træk. De gik egentlig overraskende hurtigt. Stakkels Paul skulle starte igen lige på og hårdt med to åbne-vagter, som starter kl. 6 med at lave morgenmad. Ifølge ham selv har han altid morgenvagter og jeg altid lukke vagter, som først starter kl. tre (bortset fra andagt kl. 9.30). Så jeg kunne sove længe i dag, stå op og høre andagten, som Paul stod for i dag og derefter spise morgenmaden, som Paul også havde stået for i dag – lige til at holde til (for migJ).
Fridagene har været rigtig hyggelige. I går var vi endelig ude at prøve hundeslæde. Det var virkelig en fantastisk oplevelse. Der var høj solskin og ikke rigtig nogen vind – bortset fra den lidt ildelugtende vind, som kom fra hundenes bagdele, men det er jo en del af charmen med fisende hunde og ellers klarede de rigtig godt at trække rundt med os. Det var dog lidt svært at slippe af med lugten af hund bagefter, men så kunne mindet holde længere J.


Jeg har prøvet hundeslæde før, men da det var i ca. minus 40 grader kunne jeg bedst huske, hvor koldt det var. Derfor var jeg utrolig varmt klædt på med to par strømper og et par uldsokker, to uld trøjer og almindelige bukser, som næsten ikke kunne komme uden over de to lag ski underbukser, jeg også havde på. Og derudover havde jeg overtræksbukser og jakke. Så jeg var godt svedt, da de vi kom frem til hundeslæden, men til gengæld kunne jeg sidde lunt og godt oven på slæden, som også var godt betrukket med dejligt varmt (og lugtende) skind J. Det vidste sig endda at vores chauffør er byens mester i hundeslædeløb og har medvirket til en film, som nogle af vores tidligere gæster har været her for at lave. Så han bliver sikkert vældig berømt J.
Søndag var vi til gudstjeneste og i folkekirken om aftenen, hvor der var guitarkoncert. Det var rigtig hyggeligt, da vi så lige kunne hilse på diverse danskere, som vi har mødt på henholdsvis sømandshjemmet, til is-skulpturfestival og til badminton.
Lørdag aften var vi igen hjemme hos Dan og Gudrun fra frikirken og spise. Og endnu engang udfoldede vi os med Wii, så det var en hyggelig og sjov aften J
Ellers er vi blevet færdige med matador og jeg har læst en etnografisk rapport om ufaglærte arbejderes værdier på en grønlandsk arbejdsplads, så må jeg jo se, om det kan vise sig nyttigt. Indtil videre prøver jeg at ligge et lille pres i forhold til lønforhøjelse. Dette er jo pussigt nok en værdi for både faglærte og ufaglærte ;) Så jeg fremlagde dette ønske til vores personale møde i sidste uge, da hele personalegruppen vist gerne vil have højere løn, men ingen rigtig ville skrive sig på, som den, der havde forslået emnet. De er alle timeansatte, så de får kun løn, når de er på arbejde. Hvis de er syge og får en lægeerklæring, kan de få omkring 150kr om dagen fra kommunen (hvilket de vist er godt tilfredse med – da det jo er bedre end ingen penge!).
På sømandshjemmet ligger lønnen på omkring 80kr i timen for de ufaglærte og omkring 90kr for den ene faglærte, der er der. Dette er under gennemsnittet for medlemmerne af fagforeningen SIK. Vores kommune er dog den, som har det laveste lønmæssige gennemsnit, så i forhold til deres naboer, er lønnen ikke nødvendigvis dårlig. Der er dog heller ingen pensionsopsparing, så der må de igen henvende sig til kommunen, når den tid kommer.
Den kommune vi bor i er uheldigvis også den kommune med den højeste skat, så vi betaler 45 %. Dette giver så de kommunalt ansatte den fordel, at flere bor gratis i nogle af kommunens huse – dette har lige været fremme i nyhederne. Men vi har da også en gæst her, som bor er på kommunens regning i et par måneder for den nette sum af 895kr pr. nat inkl. morgenmad. Det er da god forvaltning af skattekronerne J.
Selvstyret er heller ikke fedtet. Vi snakkede med en lærer på jern og metal skolen. Han holder altid kursus i en by, hvor ingen af eleverne kommer fra. På den måde får de styrket sammenholdet og får set lidt af Grønland. Fly og hotelpriser er jo temmelig høje, så det er med at udnytte muligheden for at komme rundt. Det kan godt være, at selvstyret lige skal spørges om, hvorfor han skal bruge et par millioner mere end sidste år, men han får altid pengene uden problemer, fortalte han. Uddannelse er jo vigtig. Derfor ligger deres omkostninger for internet også på omkring 3 millioner kroner om året, men det betaler selvstyret også. De unge skal jo kunne komme på nettet… Så måske vi skal overveje at betale lidt mere i bloktilskud med den gode forvaltning af pengene J
Man kan vel sige, at mens Danmark giver penge i bloktilskud, så høster danske virksomheder penge fra grønlandske arbejdere, som hverken får løn under sygdom eller pension, samtidig med at deres timeløn ligger godt under de fleste danskeres (danskerne heroppe er desuden typisk funktionær ansatte i modsætning til de fleste grønlændere som er timeansatte).
Det var vist nok om penge osv. J
Så kan jeg jo lige fortælle den glædelige nyhed, at vi vist endelig kan hente vores ski på torsdag… juhuuu J